Elektronik finns nästan överallt i vår tillvaro. Vi återfinner elektronik i hemmet, hissen, bilen, datorn och i mobilen. Vi konsumerar elektronikprylar i en hisklig takt och eftersom utvecklingen går fort fram hinner vi många gånger inte med att tänka på miljö och hållbarhet. Vi köper något ena månaden för att den andra byta ut det mot en ny modell.

Det kan vara på sin plats att försöka skaffa ett större medvetande om elektroniska tillbehör och prylar; vi måste inse att återanvändning har en viktig innebörd då fokus för industrin konstant handlar om att alltid sälja en extra enhet. Även om det massproduceras elektronik världen över så är många av dagens produkter som i allra högsta grad miljövänliga. Det finns elektronikvaror som spar både energi och pengar och det är vår uppgift som konsumenter att ta reda på vad för sorts elektronik som är bra till vardags genom att veta vad vi köper.

Online shopping

Näthandeln mot hemelektronik är stark

Hemelektronik över nätet växer så det knakar och de stora elektronikjättarna har under åren skurit ned personalstyrkorna i de fysiska butikerna. Det är enkelt att hitta den senaste hemelektroniken genom att bläddra i de många betrodda e-butiker som finns online. De senaste LED-skärmarna, belysningssystem till vardagsrummet eller datorer kan man vackert få presenterade på nätet och det tar bara några minuter att beställa hem prylarna till låga priser. Även om det kan vara trevligt att gå till butiken och prata med en produktkunnig säljare är det många som föredrar att titta på elektronik i lugn och ro på nätet. Dagenshandel.se menar att fler än 6 av 10 konsumenter någon gång köp hemelektronik på nätet. De menar vidare att det starkaste argumenten för att köpa elektronik på nätet är pris och enkelhet.

Bilar och elektronik

Tidigare var mekanik den viktigaste kunskapen när det gäller service av bilar. Idag är elektronisk kunskap och IT nästan krav för bilmekanikern. Tekniken i bilarna idag består av sammankopplade digitala och elektroniska kretskort som har centrala funktioner för det mesta i bilen. Om man som privatperson skall ta sig an att fixa elektroniken så gäller det att förstå reparationshandboken rätt samt att ha ett en hyfsad IT-kunskap. Lätt är det knappast, men inte omöjligt.

Vitvaror

När det gäller elektronik i form av vitvaror såsom tvättmaskiner, ugnar och kylskåp kanske man i högre grad kan tänka sig att titta på varorna innan man köper dem. Det är på samma sätt som med all hemelektronik lika smidigt att köpa vitvaror över nätet och det blir ofta till billigare priser. Många av dagens moderna vitvaror är betydligt mer miljövänliga än tidigare generationers.