Många ger sig idag ut på bostadsmarknaden för att hitta sitt drömboende. Ibland blir det inte som tänkt. Du som köpare kan ibland upptäcka ett fel efter köpet. Något som varken du eller besiktningsmannen kunde upptäcka tidigare, ett så kallat dolt fel.

Kriterier för dolda fel

För att ett fel ska räknas som dolt måste felet uppfylla vissa kriterier. Kortfattat måste felet ha funnits i bostaden redan innan köpet samt att det inte varit möjligt att upptäcka felet trots noggrann besiktning. Kriterierna för dolda fel skiljer sig däremot något åt mellan husköp och köp av bostadsrätt. Köpelagen gäller för köp av bostadsrätt, medan jordabalken reglerar villkoren vid köp av hus. Läs mer om dolda fel och vilken hjälp du kan få när du upptäckt ett dolt fel i samband med husköp. Tänk på att det i samtliga fall också är bra att ta hjälp av en jurist.

Hantera situationen

För att veta vad du ska titta efter när du köper bostad, är det bra att känna till vanliga fel och brister. När du upptäcker ett dolt fel, är det viktigt att du först och främst ska kontakta säljaren i fråga och reklamera ditt köp. Utöver det, kan du också kontakta mäklaren. Mäklaren som är opartisk har möjlighet att lösa en eventuell tvist.