Batterier är något vi hittar i mängder av olika prylar idag, och om det något som ofta uppmärksammas och klagas på är det helt klart batteritider. Våra mobiler och laptops verkar få kortare och kortare batteritider och glömmer man bort att sätta dem på laddning en kväll kan man lätt ha en död grej dagen efter. Varför är detta fallet egentligen?

I och med denna begränsning har det dykt upp en marknad för bärbara lösningar på detta problem så man kan ladda ett batteri var man än är. Det är ju en lösning på vår nuvarande situation, men knappast en permanent sådan. Med tanker på hur mycket vi förlitar oss på batterier behöver vi ju något mer.

Vi kan knappast föreställa oss vad vårt moderna samhälle skulle vara utan batterier, men i fler och fler avseenden börjar vi se problem med batterierna i många av våra prylar. Vi är van att se teknologi utvecklas i en viss hastighet, och detta är något som händer på en mängd olika fronter. Var vi dock inte ser samma utveckling är i batterier, och detta har flera olika anledningar.

Till att börja med kan batterier inte krympa i samma utsträckning som elektroniken den driver. Medan förbättringar i elektroniska apparater som datorer går ned på subatomiska nivåer måste batterier förlita sig på kemiska reaktioner, som sker på en mycket högre skala. För att få ett mer effektivt batteri behöver vi således skapa en bättre batterikemi, vilket är långt från enkelt att åstadkomma.

Många av våra batterier förlitar sig dessutom på resurser som kan inte är hållbara. Vi har till exempel bara en viss mängd litium i världen, och ju mer som förlitar sig på detta ämne desto kortare tid kan vi använda dem, även om man tar litiumåtervinning i åtanke. I till exempel elektriska bilar använder man två ganska sällsynta ämnen: dysprosium (Dy) och neodymium (Nd), och risken finns att efterfrågan blir större än tillgången om dessa fordon konkurrerar ut de vi har idag.

Än har vi ingen lösning i sikte som löser problemet med batterier, men andra problem har endast löst genom stora genombrott i vår historia, och kanske finns ett sådant bara runt hörnet.