Idag finns det fler och fler sätt att använda sin TV allteftersom utvecklingen går framåt. Vanligast är givetvis att använda sin TV till att titta på just TV. Men det finns flera andra sätt att använda sin TV också.

Här tänkte vi gå igenom några vanliga sätt att använda sin TV i dagens moderna TV-samhälle.

Använda din TV till att titta på TV

Säger sig självt egentligen. För att göra detta behövs oftast en digitalbox eller en CA-modul som man sätter i TV:n. För att koppla ihop med digitalboxen finns lite olika sätt. Har du en äldre TV så är det nästan uteslutande scart-uttag som gäller för att strömma över signalerna från box till TV. Men har du en nyare TV finns det lite andra möjligheter.

Om man har en TV som är utrustad med HDMI-teknologi så kan man ha en HD-digitalbox. HD står för high definition, och innebär att man kan få en riktigt skarp och bra bild. Om man har en sådan box så behöver man ha en HDMI-kabel för att kunna få ut maximal kvalitet – alltså så bra bild som möjligt.

Använda HDMI-kabel för att titta på film eller streamat material från din dator

Ett annat användningsområde, till exempel om man inte har tillgång till så många kanaler och inte heller har någon DVD eller motsvarande, är att man kan koppla ihop sin dator med TV:n. Detta gör också det med hjälp av att ansluta en HDMI-kabel i både datorns- och TV:ns HDMI-uttag. Då överförs både ljud och bild. Exempel  på detta kan vara att du har en film på din hårddisk. Då kopplar du ihop din TV och datorn för att sedan slå på filmen på din dator – voíla, bilden och ljudet spelas nu upp på din TV. Ett annat exempel som fungerar på samma sätt är om du stremar film eller sport från någon internetsida, samma procedur och samma resultat.

Nu när smart-TV introducerats finns ofta också alternativet att via en medföljande programvara, streama det media du vill se, till din TV via ditt trådlösa närverk. Det fungerar på samma sätt som med en HDMI-kabel men trådlöst. Notera dock att det kräver sin dator för att klara av detta utan att bilden ska bli hackig.

Koppla in extern hårddisk via USB-kabel

Det blir en liknande funktion som tidigare nämnts. Hårddisken fungerar som en mediespelare medelst bibliotek, där du kan välja och vraka bland de mediefiler som finns att tillgå på hårddisken – och visa dem på TV:n. Alltså bilder, musik, video, osv.  Har du många filmer på hårddisken så blir det lite som en DVD-spelare förutom att du slipper detaljen med att byta skiva när filmen tar slut.